Nyheter

Protokoll från Extrastämman är nu publicerat på vår hemsida.

Nya stadgarna kommer inom kort att registreras hos Bolagsverket.

 

Frågan gällande ventilation som lyftes på extrastämman är nu behandlad av styrelsen och beslut fattat att samma regel som tidigare gäller, dvs att föreningen ansvarar för det centrala ventilationssystemet och varje medlem ansvarar för köksfläkt.
Motordrivna fläktar är ej tillåtet att installera då de kan sätta ventilationssystem ur funktion.

 

Det har uppkommit vattenskada på golv vid fransk balkong i en lägenhet.

Balkongen har hållits stängd och det är oklart hur skadan har skett men vi vill uppmärksamma på det och be alla att löpande kontrollera så att det inte sker ytterligare fuktskador.

 

Styrelsen har på nytt arbetat igenom frågan gällande cykelrum i hus 20 där det är väldigt trångt.

Vi fick offerter på cykelställ som skulle passa men problemet är att ca 10 cyklar som finns där idag inte längre skulle rymmas. Efter sommaren fortsätter vi arbeta med frågan och ser om vi kan hitta ytterligare ytor.

 

Byte av maskin i hissar har fått en vändning då offerterna ligger på ca 300 000 kr/hiss mot tidigare estimat som var för två hissmaskiner.

Eftersom hissen i hus 18 har krånglat mest har vi fattat beslut att byta ut den under hösten. I nuläget tänker vi oss en treårsplan då vi delvis kan säkerställa reservdelar med hjälp av befintliga maskiner.

Vi återkommer med mer info och tidsplan efter sommaren.

 

I och med dubbla priset på hissmaskiner har vi också fattat beslut att i nuläget inte utföra något extra trädgårdsjobb. Vi återupptar frågan när hissen är utbytt och vi vet exakt vad priset hamnar på, för att åtgärda det mest viktiga.

Det finns ett antal frågor av säkerhetskaraktär, som t ex den stora tallen som lutar bakom hus 20 som vi behöver undersöka, brunnar på en uteplats som vi behöver fylla på med jord runt om etc.

 

Under juli månad kommer vi att rengöra alla sopkärl som är i behov av rengöring. För att sedan hålla kärlen så rena som möjligt är det viktigt att knyta sopsäckar ordentligt och skölja ur metallburkar.

 

Vi har nyligen satt in 10-års batterier i alla brandvarnare i trapphusen och vill passa på och påminna alla om att dessa behöver testas även i alla lägenheter med jämna mellanrum.

 

Flera lägenheter ligger ute till försäljning i vår förening just nu och några till är på gång att utannonseras. Vi vill påminna alla som har markiser, balkonginglasning och balkongvärmare att se till och göra avtalsöverlämning till köpare.

 

Storstädning har genomförts under några veckor nyligen i alla tre husen och man har torkat av ytor som inte ingår i vanlig veckostädning. Bl a är fönstren i gemensamma utrymmen nu putsade.

I och med att vi numera saknar polish i trapphusen är det extra viktig att torka av om man spiller något. Bl a lämnar rinniga soppåsar märken efter sig som stenplattor tyvärr suger åt sig om det ligger länge.

 

Istället för vanliga sommarblommor har vi i år planterat hallon och jordgubbar i krukor utanför entréer i hus 16 och 20 som vi förhoppningsvis kan ha glädje av i flera år framöver. Bären är ätbara.

Hus 18 har som tidigare år på egen hand arrangerat en vacker kruka utanför porten.

 

Blir juli lika varm som juni behövs det vattning av växter i rabatterna. Medlemmar som vill får gärna vattna med ljummet vatten vid behov. Det görs med jämna mellanrum utanför hus 16 och vi ser att växterna trivs bättre när de får vatten ofta.

Vi ber annars vår trädgårdsentreprenör att vattna vid extrem torka men det innebär också en viss kostnad.

 

Vi önskar er alla en trevlig och skön sommar!

Mvh Styrelsen

Bakgrund:
Föreningens försäkring tecknas en gång per år och gäller fr o m 1 jan t o m sista december varje år.

Under 2019 och 2020 hade vi avtal med Trygg Hansa och som ni vet har bostadsrättstillägg ingått i vår gemensamma försäkring.
Trygg Hansa har dock från år till år dubblat vår premie, mycket beroende på vattenskadan vi hade 2018.
Det har lett till att vi 2020 fick betala över 100 000 kr i jämförelse med året innan då försäkringskostnaden låg på 50 000 kr.

Årets förhandling
Förhandlingar har pågått sedan mitten av november men vi lyckades teckna ett nytt avtal först i mellandagarna.
Anledningen är att de flesta försäkringsbolagen vill komma ifrån bostadsrättstilläggen på hus som är äldre än 2002.
Trygg Hansa har återigen mer än dubblat sitt erbjudande till oss vilket skulle innebära en kostnad på ca 230 000 kr, vilket vi har tackat nej till.

Vi har istället tecknat ett försäkringsbrev för ungefär samma kostnad som förra året med ett bolag som heter Brandkontoret.
Detta bolag som så många andra ville inte erbjuda oss helårsförsäkring för bostadsrättstillägg men för att alla vi ska ha en möjlighet att teckna detta genom egna försäkringar har vi lyckats förhandla till oss detta tillägg under två månader. Den kostnaden ingår i det nämnda priset och betalas ur föreningens kassa.

Rekommendation
Alla medlemmar som vill eller genom överenskommelse med sin bank (vid bostadslån) måste teckna försäkring för bostadsrättstillägg rekommenderas att ordna detta på egen hand innan sista februari.
Det nya bostadsrättstillägget ska då gälla fr o m 1 mars och framåt.

Vi har verkligen försökt få ordning på detta och varit i kontakt med flera försäkringsmäklare och försäkringsbolag men beklagligt nog inte lyckats träffa en överenskommelse kring de kraven som ställs och kostnadsofferter vi blev erbjudna.

Vi önskar er alla en god fortsättning på det nya året!
Med vänliga hälsningar, Styrelsen
 

Värmen är ur funktion pga trasiga ventiler på den gamla värmepumpen.

Den nya värmepumpen planeras att installeras på måndag och vi har valt att inte kalla på jouren under helgen.
Sätter de igång värmen kan det återigen skapas alldeles för höga temperaturer och då måste vi kalla på dem igen för att stänga av pumpen.
Det har vi varit med om några gånger på sistone.

Byte av delen som skapar värme i våra hus kommer att utföras på måndag den 14 september. Fram till dess kommer värmen 
oturligt nog att ligga under det normala.

Vi hoppas ni har överseende och står ut med detta under helgen.

Vi är bara glada över att vi beställde en ny undercentral och byte av den innan sommaren så vi slipper dessa problem under vintern.

Ha en trevlig helg!
Mvh Styrelsen

Vid 20-tiden den 4 september har någon kastat ner mjölk från fönstret på vinden i hus 18.
Mjölken hamnade precis utanför Direktens entré och över trottoaren då det fanns flera kunder i butiken, passerande människor utanför och en hund som var fastkoppad i staketet.

Vi gick upp till vinden direkt efter och fann spår av marijuana på golvet samt att det luktade väldigt mycket rök.
Fönstret stod öppet.

Dörren var inte inbrottsskadad och alla fönstren på vinden brukar vara låsta. Det innebär att den som har varit uppe och rökt/kastat ner mjölk, har tillgång till vår fastighetsnyckel och troligen bor i föreningen.

Tidigare i somras har vi haft objudna gäster både i hus 18 och i garaget men nu känns det som att vi alla behöver hjälpas åt att hålla ännu bättre koll på vilka som rör sig i våra hus och på vår mark. Sådana händelser kan skada både människor och vår fastighet.

Portkod som vi bytt nyligen ber vi alla att vara försiktiga med och inte dela ut till obehöriga personer.

Styrelsen kommer att vidta åtgärder gällande händelsen både säkerhetsmässigt och genom polisen.

 

Med vänliga hälsningar
Styrelsen